GALLERI 2023

13. december 2023:
Velbesøgt "Onsdags-forjul" og juleskydning
ikke færre end 26 personer have fundet vej til Marinestuen for at deltage i fælles-skafningen "Onsdags-forjul" og heraf deltog 18 i den efterfølgende juleskydning.

Hertil kom, at der deltog 11 fra Vaabenbrødreforeningen i både skafningen og VBF`s sideløbende, egen og tilsvarende juleskydning, - altså ialt 36 til skafning og 29 til skydning. Der var en hyggelig stemning hele aftenen, mens alle spændt ventede på resultaterne. Begge skydninger gennemførtes som makkerskydninger, hvor nogle var heldige at "trække" en god makker og andre mindre heldige.
Vi nævner de 5 bedste makkerpar i begge skydningerne, hvoraf de 3 bedste var præmiegivende.
I Marineforeningens skydning blev resultaterne:;

1: Sille Mortensen og Svend M. Rasmussen, 293, - 2: Jørn Mortensen og Erik Lyager, 288, - 3: Anders Hansen og Tove Mortensen, 283, - 4: Ingelise Lyager og Jørgen Brøgger, 281, - 5: Christian Koudal og Jan Agermose, 280.

I Vaabenbrødrenes 3 præmiegivende makkerpar var: 1: Jesper Nyhuus og Jørgen Brøgger,  292, - 2: Erik Lykke Sørensen og Anders Hansen, 288, - 3: Lisbeth Christensen og Jørgen Nyhuus, 286.

Herunder nogle "skarpe skud" fra den gode aften. Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse. Vi beklager den mørke billedkvalitet.

26. oktober 2023:
Interessant - og meget tankevækkende - kammeratskabsaften med foredrag om de danske krigssejlere, 1940-45

27 tilhørere havde fundet vej til Marinestuen for at høre Morten Bach fra Det Internationale Sø-transporterforbund fortælle om De Danske Krigssejlere i allieret tjeneste under 2. Verdenskrig.

Over 1.087 danske søfolk "blev derude"; døde og faldt i kampen mod nazismen. Uagtet, at det i høj grad var deres fortjeneste, at Danmark langt om længe blev anerkendt som hørende til på De Allieredes side, fik de ingen anerkendelse og ingen tak fra det officielle Danmark. Anerkendelsen skete først den 6. juni 2014 - på 70-års dagen for Invasionen i Normandiet ! Da blev de danske krigssejlere for første gang inviteret officielt med til ceremonien på invasionskysten og Dannebrog kom for første gang til at vaje side om side med De Allieredes flag.

800 danske søfolk og 30 danske skibe deltog i den historiske invasion, der blev begyndelsen til enden på nazismens hærgen. En af de tre datoer, der står på foreningens mindesten på havnen.

Et tankevækkende foredrag om krigssejlernes liv og barske vilkår i evig frygt for torpederinger eller luftangreb., Og en skamfuld beretning, om den "velkomst", der blev alle de nordiske krigssejlere til del, da vendte hjem efter krigen. Ikke kun de danske, men også de norske, svenske, islandske og færøske søfolk i hver deres hjemlande. Ingen tak ! - derimod krav om ekstra-skat, fratagelse af krigstillæg og øjeblikkelig indkaldelse til militærtjeneste. En skamplet på alle de nordiske regeringer i tiden efter 2. Verdenskrig.

Ifølge Morten Bach var den eneste og direkte årsag til, at Danmark blev anerkendt som hør4ende til på De Allieredes side, at Kong Chr. d. X i sin offentlige tale efter Befrielsen takkede de danske søfolk for den indsats, de havde ydet i allieret tjeneste i løbet af de 5. år. - Tankevækkende !

Efter foredraget viste Morten Bach Mai Weschelmanns film "Hilsen fra de druknede og savnede". Havde foredraget i sig selv ikke været tankevækkende, så var filmen det i høj grad !

En fantastik aften, det barske emne til trods. En aften, hvor alle gik hjem med noget at tænke over.

Herunder nogle stemningsindtryk fra lærredet under filmen "Hilsen fra de druknede og savnede".

Aftenen indledtes med formandens velkomst og overrækkelse af medlemsemblem til to nye m4edlemmer: John Finmann (t.v.) og ?? ???

23. oktober 2023:
"Byfanen" nu officielt i Marineforeningens varetægt

Ved et møde med bestyrelsen for Ebeltoft Distriktsråd fik Ebeltoft Marineforening officielt overdraget ansvaret for "Byfanen" - Ebeltoft Købstads fane.
udover dette en, men meget vigtige, "dagsordenspunkt" handlede mødet om at præsentere marineforeningen for Distriktsrådets bestyrelse: At fortælle om, hvad vi er for en forening, og hvad vi står for, om vores mange både udadvendte og indadvendte arrangementer, fremvise Marinestuen og fortælle om de vigtigste af effekterne og ikke mindst drøfte forskellige samarbejdsmuligheder fremadrettet. Og dem viste der sig at være mange af.
Et helt igennem godt og frugtbart møde for begge parter.
På fotoet her ved siden af ses formand Steen Knudsen modtage fanen fra Distriktsrådets formand, Vibe ??
Læs historien om Byfanen, og hvordan det endte med, at den kom i Marineforeningens varetægt
 her.

28. september 2023:

God start på vintersæsonens kammeratskabsaftener
Hyggelig fællesspisning og spændende foredrag

Hele 67 deltagere havde fundet vej til Marinestuen for at deltage i den første kammeratskabsaften i "sæsonen", der traditionen tro var med ledsagere og indledtes med hyggeligt samvær og skafning, hvor der serveredes  velsmagende "Fregatgryde" ("gammel" opskrift fra Restaurant Mellem Jyder og offentliggjort i kogebogen "Kromad er go´ mad").

Inden skafningen var der dog overrækkelse af medlemsemblem til to nye medlemmer, og efter skafningen blev ordet givet til Mogens Højstrup Sørensen, der holdt et blændende PowerPoint-foredrag med titlen "Mit liv med Søværnet i 3 generationer". De tre generationer var Mogenbs Højstrup Sørensen selv, hans far, der deltog i Flådens Sænkning 29. august 1943, og hans farfar.
Det er uymuligt at gengive det interessante foredrag eller blot et udpluk derfra. I stedet lader vi disse stemningsindtryk tale deres eget sprog.

Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse:

17. september 2021:
Vellykket "'Soldaterforenings-skydning Djursland"
Årets "Soldaterforenings-skydning Djursland havde samlet ikke færre end 57 skytter fra 9 forskellige foreninger. Som ny forening deltog Militærpolitiforeningen Østjylland for første gang. Forhåbentlig ikke også for sidste.
Vores skytter fra Ebeltoft Marineforening udviste sædvanlnlig "mangel på beskedenhed", da de besatte både 1. og 3. pladsen i holdkonkurrencen og 1. pladsen og en delt 4. plads i den individuelle konkurrence.
De præmiegivende resultater var følgende:

Holdskydning:
Nr. 1: Ebeltoft Marineforening, Hold 1, 433/9x
         (Jørn Mortensen, Gunnar Christensen, Peter Brøgger)0
Nr. 2: Vaabenbrødreforeningen for Ebeltoft og Omegn, Hold 1, 425/8x
          (Lisbeth Christensen, Svend M. Rasmussen, Anders Hansen)
Nr. 3: Ebeltoft Marineforening, Hold 2, 424/10x
Individuel konkurrence:
Nr. 1. Jørn Mortensen, Ebeltoft Marineforening., 147/6x
Nr. 2: René Fasting, Balle og Omegns Ny Våbenbroderforening, 146/3x2
Nr. 3: Jens Brøgger, Vaabenbræødreforeningen for Ebveltoft og Omegn, 146/2x
Nr. 4, Delt:
         Svend M. Rasmusssen, Vaabenbrødreforeningen for Ebeltoft og Omegn, 145/4x
         Henrik Møller, Ebeltoft Marineforening, 145/4x

Holdskytter (= bedste skytte fra hver forening) - i alfabetisk rækkefølge:
Balle og Omegns Ny Våbenbroderforening: René Fasting, 146/3x
Danmarks Veteraner, Midtjylland: Anders Braagaard, 144/2
Djurslands Garderforening: Peter Bugge, 145/3x
Djurs Veteraner: Peter Smærup, 141/1x
Ebeltoft Marineforening: Jørn Mortensen, 147/6x
Flyvevåbenets Soldaterforening: Karsten Stenholt 140/2x
Militærpolitiforeningen Østjylland; Erik Danielsen, 130/0x
Prinsens Livregiments Soldaterforening: Jens Ulsted Sørensen, 138/1x
Vaabenbrødreforeningen for Ebeltoft og Omegn: Jens Brøgger, 146/2x

Wildcards:

14. Morten Gerner  Jensen, Ebeltoft Marineforening, 140/3x
48: Leif Jensen, Danmarks Veteraner, Midtjylland, 126/1
50: Benny True, Balle og Omegns Ny Våbenbroderforening, 126/0x

Herunder en række stemningsindtryk fra den gode dag. Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse:

10. september 2023:
Årets "Firkantskydning" blev til en "Trekantskydning" - igen, igen, igen.
Ebeltoft "leverede" (igen, igen, igen) dagens bedste skytte og besatte både 1. og 2. pladsen i holdkonkurrencen

Det var i år Aarhus Marineforenings tur til at være arrangør af konkurrencen, der igen, for 3. år i træk, blev til en "trekantskydning", fordi Grenaa Marineforening glimrede ved sit fravær - uden at have meldt afbud. I vores øjne en uartighed mod arrangøren. Den tredie deltagende Marineforening var som bekendt Randers.
Skydningen foregik i det nye "Skytternes Hus", der har dejlige skydebaner med elektronisk markering.
Vi fra Ebeltoft deltog med fire 3-mandshold, hvilket var den største "delegation" fra de tre foreninger. Vores deltagere var: Jørn Mortensen, Svend M. Rasmussen & Jan Agermose Hansen (Hold 1), Steen Knudsen, Jan Bo Lilliendal & Preben Steen Jensen (Hold 2), Søren Høg, Eigil Frederiksen & Erich Franzen (Hold 3) og Georg Sand, Peter Brøgger & Jørgen Brøgger (Hold 4).
Dagens bedste skytte blev  vores Jørn Mortensen med 148 points, forfulgt af hans holdkam- merat Svend M. Rasmusen med 146 points.
I holdkonkurrencen vandt vores Hold 1 med 428 points, mens vores Hold 4 besatte 2.pladsen med 422 points. På 3.pladsen kom Aarhus´ Hold 1 med ??? points.

05. september 2023:
Smuk og værdig højtidelighed i anledning af Den Nationale Flagdag for danske udsendte og veteraner

Selvom det var i sidste øjeblik, at det lykkedes at skaffe økonomi til alligevel at kunne gennemføre arrangementet på Den Nationale Flagdag, blev det et i alle måder flot, værdigt og højtideligt arrangement med 90 deltagere.
Arrangementet fulgte det vante mønster med flag-/faneborg og parade fra rundkørslen ved Nørreallé/Nørrebakke til Det Gamle Rådhus, fællessange, taler og afsluttende koncert ved Grenaa FDF Brass Band. Seniorsergeant Jan Bo Lillienlund, opereationsleder ved 1. Brigade og selv tidligere udsendt i flere internationale missioner holdt hovedtalen, der var en fornem hyldest til alle nuvæende og tidligere udsendte danskere i alle kategorier.  Se SSG Jan Bo Lilliendals tale 
her
Efter den offentlige del ved Det Gamle Rådhus var der lukket arrangement i Marinestuen for veteranerne og de øvrige deltagere i flag-/faneborgen og paraden. Her 

23. august 2023:
Dejlig fisketur i magsvejr - med "Skødshoved " og "Hopla"

11 morgenfriske fiskere og 3 besætningsmedlemmer fra skibene, mødte op på kajen til frisksmurte rundstykker og friskbrygget kaffe, og ikke mindst enmorgenbitter.
Afgang præcis kl.08.20 vi kender jo Frank Heede. Vejret var perfekt, og snart var vi på 1`ste fangst plads.
Kl 09.09 blev den første fisk landet (FJÆSING) vi holdt op med at tælle efter ca. 15 stk.
Kl. 10.05 blev de første makreller landet, det blev til i alt 17 stk. Pæne fisk
Efter frokostpausen fortsatte fiskeriet til kl. ca. 14.00, der blev kun landet FJÆSING rigtig mange, vi opgav at tælle.
Efter ankomst til havnen ca. kl.15.35 forestod Palle, bistået af Anders Kristensen, opmåling af fangsten, som kun bestod af Makreller.
Da der ikke blev fanget Torsk, blev Torskepokalen tildelt største ikke-torsk, Pokalen blev under stor applaus overrakt til William Jørgensen.
Merkopokalen for flest fangede fisk blev overrakt til Tom Bendixen med 6 stk.flotte makreller, ligeledes under stor applaus.
Herefter afsluttedes en pragt fuld dag med en rigtig god stemning på havet, med et forhåbentligt på gensyn næste år
Tak for deltagelsen til fiskerne, besætningerne på skibene, og ikke mindst til Lars for stor indsats ved arrangementet, både morgen og aften

Palle Dannemand, næstformand, turleder
Fotos: Frank Heede (klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse):

23. august 2023:
Til 100-års jubilæum i Randers Marineforenings Skyttelav.
Randers Marineforening havde inviteret til "Åbent Hus" i anledning af Skyttelavets 100-års jubilæum, og vi mødte natuerligvis op for at ønske  tillykke. Vi var repræsenteret ved formand Steen Knudsen og "formand emeritus" Erich H. Franzen samt Svend M. Rasmussen og Jørgen Brøgger fra Skydeudvalget. Aarhus Marineforening og vi forærede i fællesskab jubilaren et skyttelavsflag, hvilket vakte stor lykke.
Efter at formanden for Randers Skyttelav, Gunnar Kristensen, havde budt velkommen, var der føst lykønskningstale af landsformand Steen Engstrøm og derefter af landsskytteudvalgsformand Pierre Jensen.
Vi følte os noget beærede, da landsformanden, distikts- og afdelingsformand Lars Gjættermann og redaktøren af "Under Dannebrog", Leif Mortensen, tog plads ved vores bord, hvor også landsskytteudvalgsformanden og -sekretæren, Bo Nielsen, senere sluttede sig til os.   
Herunder lidt "skarpe skud" fra den hyggelige eftermiddag (klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse):

11. august 2023:
Forrygende koncert med Prinsens Musikkorps

Årets koncert med Prinsens Musikkorps  - i år for 15. gang (2021 var corona-aflyst) - blev en lige så stor og god oplevelse som alle de tidligere år. Mellem 300 og 350 mennesker var mødt frem på Torvet for at høre musikkorpsets velklingende toner. Og ingen kom til at gå skuffet derfra.
Som altid var det Ebeltoft Handelsstandsforening, Vaabenbrødre- foreningen for Ebeltoft og Omegn og os, Ebeltoft Marineforening, der i fællesskab stod som arrangør af koncerten.
En særlig oplevelse var det at se, at mange af medlemmerne af Søværnets Tamburkorps var mødt op i civil for at høre koncerten. De var rejst fra København herover for at overvære koncerten. Nok var de i civil, men de bar dog deres vindjakker med  Tamburkorpsets våbenskjold på brystet, og var derfor let genkendelige, og vi fik da også en god snak med nogle af dem.
Musikkorpsets "honorar" var som sædvanlig en god frokost i Marinestuen, - og traditionen blev holdt i hævd: Der var tarteletter med høns i asparges på menuen ! Musikerne siger hvert år, at turen til Ebeltoft er årets højdepunkt, - og det sagde de også denne gang.
Vi lader billederne tale for sig selv (klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse):

"Hvidbjørnen" (1962)
Se film om bygningen af det første af de fem inspektionsskibe af Hvidbjørnen-klassen.
De efterfølgende skibe af samme klasse var F 349 "Vædderen" 1963), F350 "Ingolf (1963), F 351 "Fylla" (1963) og den senere F 340 "Beskytteren" (1976), der var en moderniseret udgave i forhold til de fire første.
Bygningen af inspektionsskibene af Hvidbjørnen-klassen iværksattes som følge af forliset af KGH-skibet M/S "Hans Hedtoft" (læs mere om "Hans Hedtoft"s forlis
her og her).

02. august 2023:
God "sommerskydning" med god deltagelse og gode skyderesultater

Den sidste "sommerskydning" i år havde samlet 17 skytter, hvilket gav 9 makkerpar (skydningen afholdtes som en "makkerskydning") plus en halv snes personer derudover, som  "nøjedes med" at deltage i det hyggelige samvær på terrassen med en god grillpølse m.v..
Der var rigtig gode skyderesultate næsten "over hele linien". Kun 3 skytter skød under 140, to skød 141 og resten derover med 148/8x og to med 147/6x som næstbedste. - Vi nævner de 5 makkerpar, der opnåede de 5 bedste resultater:
Nr. 1: Svend M. Rasmussen og Erik Lyager, 293/12 x
Nr. 2: Bent Olsen og Jørgen Brøgger, 292/10x
Nr. 3: John Finmann og Henrik Møller, 287/9x*
Nr. 4: Ingelise Lyager og Bent Olsen, 286/5x
Nr. 5: Steen Zacho og Christian Koudal, 285/6x
Herunder nogle "skarpe skud" fra den hyggelige aften.  På billedet af aftenens præmiemodtagere er John Frimann fraværende. - Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse (fotos: Ingelise Lyager (præmiemodtagerne) og Jørgen Brøgger).

Sidste foto - af præmiemodtagerne : Fra venstre til højre:Formand Steen Knudsen, der uddelte præmierne. Derefter Bent Olsen& Jørgen Brøgger, der blev nr. 2, derefter Hentik Møller, der sammen med John  Finmann, der ikker med på billedet, blev nr. 3, og de to sidste: Svwend M. Rasmussen og Erik Lyager, der sikrede sig aftenens bedste makker-resultat.

28. juli 2023:
Hyggelig og stemningsfuld sommerfest

Det var en yderst velvalgt dag at afholde foreningens sommerfest på. Midt i denne periode med regn og blæst var det det lige netop denne dag, det var solskin hele dagen, afsluttende med den dejligste sommeraften, som alle nød i fulde drag. Ikke færre end 59 deltagere havde arrangementet samlet, og alle grillede på livet løs. Hovmester Peter og hans kabyshold diskede op med "skovkyllinger", grillspyd, nakkekoteletter m. forskellige BBQ-marinader, pølser, 2 slags kartoffelsalat, grøn salat og flutes. Efterfulgt af kaffe og 4 slags småkager.
Der var en dejlig stemning i den lune sommeraften, og snakken gik lystigt ved alle borde. - Herunder nogle stemningsbilleder fra grillene, - på grund af den gode stemning fik fotografen desværre ikke også taget billeder af de glade deltagere ved bordene. Beklager. Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse.

05. juli 2023:
Vellykket "Sommerskydning"

Idéenmed at genoptage de tidligere "sommerskydninger" blev en succes. Ialt 23 skytter deltog, svarende til 13 "makkerpar", og derudover et antal "pølsespisere", der hyggede sig uden at skyde. Desværre var vejret ikke det bedste, så de velgrillede pølser blev sat til livs indendøre i Marinestuen.
Skydningen afvikledes som en "Makkerskydning", hvor makkerparrene som altid blev fundet ved lodtrækning. Vi nævner de 6 par, der opnåede de 6 bedste resultater, idet der var to par på en delt 4. plads:
Nr. 1: Georg Sand og Steen Zacho, 288/4x
Nr. 2: Jan Agermose og Mickie Jensen, 284/7x
Nr. 3: Erik Lyager og Jan Bo Lilliendal, 282/7x
Nr. 4, delt: Georg Sand og Sonja Kirk, 282/3x og Bent Olsen og Sonja Kirk, 282/3x
Nr. 5: Søren Holck og Preben Steen Jensen, 281/x
Nr. 6: Henrik Møller og Jan Bo Lillienlund, 281/6x

På billedet her ved siden af ses vinderne, flankeret af formand Steen Knudsen (t.v.), der stod for præmieuddelingerne. Vi beklager billedkvaliteten (billedet er taget i modlys).

04. juli 2023:
Den årlige mindehøjtidelighed i Danske Soldaters Mindelund ved Rindsholm Kro

De tre deltagende Marineforeninger, Randers, Aarhus og Ebeltoft

Som altid en smuk og værdig højtidelighedmed  taler og kranselægninger samt opvisning og salutskydning ved De Danske Landsoldater. Grunden til, at vi altid er inviteret, er, at det var os, der i 2012 medvirkede til at Mindelunden fik en skibskanon fra 1864 som monument for Søværnet (sammen med det stokanker, Mindelunden i forvejen havde). Der er som bekendt et monument/ mindesmærke for alle de værn, der har medvirket i internationale missioner. - Det undrede os, at der i år ikke var nogen repræsentanter fra Søværnet, og at der dermed ej heller blev lagt en krans ved Søværnets mindesmærke.Vi var tre Marineforeninger, der var repræsenteret i flag-/fane- borgen: Randers, Aarhus og Ebeltoft, - og vi hyggede os sammen ved den efterfølgende frokost, også sdammen med Djurslands Veteraner.
Herunder nogle stemningsindtryk fra dagen. Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse.

15. juni 2023:
Højtidelig og festlig Valdemarsfest.

Årets Valdemarsfest blev en i alle måder god, højtidelig og festlig oplevelse. Aftenen startede med Festgudstjeneste i Ebeltoft Kirke, hvor faneborgen - med 20 deltagende faner - kom ind i kirken under præludiet. En meget smuk og stemningsfuld start på det hele. Sognepræst Heidi Bisgaard holdt en meget fin og vedkommende prædiken med afsæt i myten om Dannebrog, der faldt ned fra himlen i 1219 og om Genforeningen i 1920. Grenaa FDf Brass Band gav koncert i kirken ad to omgange, hvilket lød helt fantastisk.
Efter orkestrets og faneborgens bymarch ad Overgade, Torvet, Juulsbakke, Nedergade og Havnevej var der efterfølgende sammenkomst i gården ved Marinestuen. Med taler, fællessange, akkompagneret af Brass Bandet, og udlevering af 4 faner, efterfulgt af koncert v. Grenaa FDF Brass Band og underholdning af Slupkotret.
De 4 foreninger/institutioner, der fik overrakt en fane var: TRIF's gymnastikafdeling, Fregatlauget, Djurslands Veteraner og Våbenbroderforeningen for Balle og Omegn. Aftenen sluttede med hyggeligt samvær over kaffekopper, andre drikkevarer, kagebord og gode grillpølser.
En helt igennem vellykket aften med over 120 deltagere. Herunder nogle stemningsindtryk fra den gode aften. Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse (fotos: Søren Høg Thomsen og Jørgen Brøgger).

02. juni 2023:
Velbesøgt og hyggelig "Skafferfest"

36 gaster havde fundet vej til Marinestuen for at deltage i årets "Skafferfest", - det arrangement, hvor foreningen siger tak til de medlemmer, der i løbet af det forgangne år, har rakt foreningen en hjælpende hånd på den ene eller anden måde (i baren eller kabyssen, i pudselaug, kanonlaug og travaljelaug, i Slupkoret, i Tirsdagstræffet (udendørs vedligeholdelsesarbejder), ved div. skydninger o.s.v., o,.s.v.). Alle fik en hyggelig aften, hvor der serveredes Danmarks Nationalret: Stegt flæsk med persillesovs. Det var lækkert og veltilberedt (leveret fra restaurant "Mellem Jyder"), og der var rigeligt af alt, så hvis der var nogle, der gik sultne fra bordet, var det helt bestemt deres egen skyld (det lod det nu heller ikke til, at der var; tværtimod var der flere, der gav udtryk for, at det måske havde været klogt nok at spise et par stykker flæsk mindre). Herunder et par stemningsindtryk fra den hyggelige aften. Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse.

09. maj 2023:
Fejende flot og værdig "Fregattens Dag" - mindehøjtidelighed på 159-års dagen for Slaget ved Helgoland, 9. maj 1864

Det årlige mindearrangement "Fregattens Dag" arrangeres som bekendt i et samarbejde mellem DSI Fregatten Jylland og Ebeltoft Marineforening. Året i år var selvsagt ingen undtagelse.
Dagen startede uformelt og hyggeligt med, at vi havde inviteret Søværnets Tamburkorps og besætningen fra Søværnets sehjlførende skoleskib "Svanen" til morgenkaffe i Marinestuen.
Den officielle del startede kl. 11.00, da Tamburkorpset trak op i marchformation foran Marinestuen, og derefter startede en march havnen rundt efterfulgt af en bymarch ad Havnevej, Nedergade og Juulsbakke til Torvet.
Her var der i mellemtiden opstillet en flag-/faneborg med 17 flag & faner, anført af flagene fra Ebeltoft, Aarhus, Randers og Grenaa Marineforeninger,  med efterfølgende parade med besætningen  fra "Svanen" i spidsen, efterfuvgt af Marineforeningsrepræsentanter og repræsentanter fra Danmarks Veteraner.
Efter en lille koncert af Tamburkorpset på Torvet marcherede hele paraden med Tamburkorpset i spidsen ad Adelgade, Jernbanegade og Strandvejen til Fregatten Jyllnd, hvor paraden tog opstilling vinkelret mellem museumsbygningen og Fregatten syd for falderebet til øverste dæk.
Fra toppen af falderebet var der herefter velkomst ved DSI Fregatten Jyllands bestyrelsesformand, Tommy Bøgehøj og "hovedtale" ved Søværnets repræsentant i Fregatbestyrelsen, KD René Fuglsig og afsluttende tale af formanden for Ebeltoft Marineforening, Steen Knudsen. Det var meningen, at der skulle have været en tale af Marineforeningens landsformand, KK Steen Engstrøm, men han havde desværre måttet melde afbud grundet sygdom.
Efter talerne opførte Tamburkorpset et fejende flot tattoo, der gav stor applaus til korpset efter hvert nummer.

Efter tattooet blev der lagt to kranse ved falderebet fra h.h.v. Danmarks Marineforening (lagt af landsbestyrelsesmedlem og distriktsformand Lars Gjættermann) og Ebeltoft Marineforening (lagt af formand Steen Knudsen). Flag og faner kommanderedes til 45 graders hilsen og fra falderebet blæste en af Tamburkorpsets trompetister "Søværnets sidste hilsen".
Tamburkorps og parade marcherede herefter hen foran Fregatten og værftshallen og tog opstilling med front mod Bastionen, hvorfra der affyredes kanonsalut "Dansk Løsen" - de velkendte tre kanonskud, der markerede den officielle afslutning på arrangementet.
Se formand Steen Knudsens tale
her.burkorps, "Svanen"s besætning, paradedeltagere og inviterede gæster forhalede herefter til Marinestuen, hvor der serveredes en let frokostanretning og var  hyggeligt samvær.
Alle gik derfra med mindet om en forrygende flot og festlig dag.
Herunder nogle stemningsindtryk. Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse.
Fotos: Jørgen Nyhuus, Erik Bang Madsen & Jørgen Brøgger

05. maj 2023.
Fin og værdig højtidelig til minde om Befrielsen 5. maj 1945, - i strid vind.

Ca. en snes mand, primært fra vor egen forening, men også fra Vaabenbrødreforen ingen og veterancafé Djursland var mødt frem for at deltage i højtideligheden ved foreningens mindesten  på Havnen i anledning af 78-års dagen for Danmarks Befrielse efter den tyske besættelse 1940-45.
For første gang deltog ikke færre end 5 flag & faner. Udover vort eget flag på fløjen var det  fanerne fra Vaabenbrødredforeningen  for Ebeltoft og Omegn, Byfanen, Danmarks-Samfundets Lokalkomités fane og Veterancafé Djurslands fane.
Formand Steen Knudsen lagde en buket rød-hvide blomster ved mindestenen og holdt derefter en vedkommende og aktuel tale, der både trak rødder tilbage til besættelsestiden og rejsningen af Marineforeni gens mindesten og frem til nutidens aktuelle krig i Ukraine og hele den europæiske og globale sikkerhedssituation.
Se formandens tale
her.
Efter tilbagemarch til Marinestuen og aftrædning dér, var foreningen vært ved en kop kaffe, et rundstykke og en dram i Marinestuen for de deltagende. Her var der i dagens anledning fremlagt aviser og effekter fra besættelsestiden til almindelig beskuelse og f"ordybelse".
Her er højtideligheden ved mindestenen fanget i Flemming Hjort´s fotolinse. Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse.

27. april 2023:
God "sæsonafslutning", - blot ikke deltagermæssigt.

Sæsonens sidste kammeratskabsaften var en rigtig god oplevelse for de forholdsvis få deltagere, der havde valgt at give sig selv og "sin bedre halvdel" denne oplevelse. Men hvor var det synd for alle de, der i stedet havde valgt at blive hjemme, - i sofaen foran "flimmeren" ?. De gik både glip af hovemester Jens Holms bugnende fade med lækre hakkebøffer "godt svøbt ind bløde løg" og ikke mindst gik de glip af Jan Bo Lilliendals spændende og højaktuelle powerpoint-foredrag om "Cyber-sikkerhed og -indflydelse i moderne krigsførelse". Foredraget efterlod et klart indtryk af, at de helt store trusler på dette område - også, og ikke så lidt, for Danmarks vedkommende - kommer fra Rusland og Kina. Nok ikke uventet. Også om hvordan disse magter køber sig adgang til diverse for dem nyttige, og for os andre sårbare, informationer. Det er umuligt at gengive det spændende foredrag; måske kan nogle af de plancher Jan brugte, og som er gengivet på nedenstående billeder, give et lille indtryk heraf.
Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse:

01. april 2023:
Vellykket Fregatskydning.
Gunnar Christensen ny Fregatkaptajn ved eget skud

Knap 50 medlemmer havde fundet vej til Marinestuen for at deltage i den årlige fregatskydning, der fik et på alle måder godt forløb. I forbindelse med dagens velkomst kaldte formand Steen Knudsen tre medlemmer frem: Aage Nyholm Hansen, Anders Vinther og Kim Bech Hansen.
Aage fik tildelt Fregatkaptajns-tegnet, som han skulle have haft tidligere, men ikke fik, da han ikke var tilstede ved sidste års Fregatskydning (Aage blev Fregatkaptajn i 1996). Anders og Kim fik begge overrakt 25-års tegnet, som de skulle have haft ved generalforsamlingen, hvor de imidlertid begge var forhindrede i at være tilstede.
Første skud til den fjendtlige fregat blev traditionen tro affyret af den afgående Fregatkaptajn, Flemming Hjorth. Det blev afgivet med den over 100 år gamle Kongsberg-riffel (det var også dagens eneste skud med denne fornemme gamle riffel). Da Flemming var nødt til at gå igen efter skuddets afgivelse, fik han overrakt skroget fra sidste års Fregatskydning, således som det sig hør og bør (normalt sker overrækkelsen i forbindelse med præmieoverrækkelserne).
Kl. 14.56 faldt det første sejl, Store Bram, da Christian Koudal skød det ned med skud nr. 63. Christian skød sejlet ned for Simon Simonsen.
Og derefter gik det "slag i slag", under kyndig og myndig ledelse af lederen af Skydeudvalget, Peter Brøgger, godt sekunderet af Gunnar Christensen, Flemming Kristensen, Mark Bjerg, Mikkel Brøgger og Bent Olsen som ladere, Gunnar Christensen, Mikkel Brøgger og Bent Olsen som havarikommission og Jørgen Brøgger som listefører.
Efter ialt 234 skud faldt Krudtkammeret ved et velrettet skud af Gunnar Christensen, der ved eget skud derved sikrede sig titlen og værdigheden som Fregatkaptajn for det kommende år.
De øvrige resultater var:
01. Store Bram: Simon Simonsen ved Christian Koudel.
02. Fore Bram: Johan Peter Jensen v. Jørn Mortensen
03. Bergginen: Steen Zacho v. Morten Gerner Jensen
04. Store Mærs: Svend Ole Hansen v. Niels Mikkelsen
05. Fore Mærs: Bent Ole Rehr v. Anders Vinther
06. Blændsejl: Paul Skriver Møller v. Steen Knudsen
07. Mesan: Erik Lyager, eget skud
08. Storsejl: Paul Erik Nielsen, eget skud
09. Fok: Gunnar Christensen, eget skud
10. Krudtkammer: Gunnar Christensen, eget skud

1. skyttepræmie tilfaldt Gunnar Christensen og 2. skyttepræmie tilfaldt Paul Erik Nielsen.

Herunder nogle "skarpe skud" fra den gode dag. Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse:

23. februar 2023:
Rolig og hurtigt overstået generalforsamling. - Steen Knudsen generalforsamlingsvalgt som formand. Hæderstegn til Flemming Hjorth.

Der deltog 67 medlemmer i den indledende torskespisning inden selve generalforsamlingens afholdelse. Inden selve generalforsamlingens start, dukkede der yderligere en halv snes medlemmer op.
Man kan vist godt sige, at det blev den roligste og hurtigst overståede generalforsamling i foreningen "i mands minde". Der var ingen kommentarer overhovedet til nogen af dagsordenspunkterne, hvorfor det hele var overstået på under en time.
Jan Bo Lilliendal valgtes til dirigent og konstaterede som sådan, at generalforsamlingen var lovligt indkaldt og beslutningsdygtig.
Traditionen tro, indledtes med flaghejsning og afsyngelse af 1. vers af "Kong Christian". Derefter blev flaget sat på halv og der holdtes et minuts stilhed for de gaster, der er gået fra borde i det forløbne år. Det var i år ikke færre end 18 ! Tankevækkende !
Steen Knudsen indledte beretningen med at kalde Flemming Hjorth frem og tildele ham Marineforeningens Hæderstegn i sølv som en påskønnelse af hans indsats som tovholder for "Tirsdagstræffet". Derefter var der tildeling af 50-årstegn til Erik Laursen og 25-årstegn til Erik Teddy Pedersen.
Som følge af, der ikke var nogen kommentarer overhovedet, blev både bestyrelsens beretning og årsregnskabet for 2022 godkendt med akklamation.
Steen Knudsen blev ekstraordinært valgt som formand for en 1-årig periode. Da kasserer Hans Hvitved ikke ønskede at fortsætte som kasserer (gen-) valgtes Erik Lyager som kasserer for en 2-årig periode. Peter Brøgger genvalgtes og Søren Høg Thomsen nyvalgtes til bestyrelsen. Begge for en 2-årig periode, mens Jens Holm ekstraordinært valgtes til bestyrelsen for en 1-årig periode. Sussi Berg Neumann valgtes som 1. suppleant og Anders Hansen som 2. suppleant. Begge for en 1-årig periode.
Finn Adamsen genvalgtes som revisor for 2-årig periode. Da Hans Skov ønskede at fratræde som revisor, nyvalgtes revisorsuppleant Uwe Weissfeld ekstraordinært som revisor for en 1-årig periode. Flagbærer og reserve-flagbærere genvalgtes, og det overlodes til bestyrelsen at udpege sendemænd.
Under "Eventuelt" overrakte Jan Bo Lilliendal foreningen Veterancaféens våbenskjold som tak for godt samarbejde. Jan Bo Lilliendal er tidligere udsendt og stærkt involveret i veteranarbejdet.
Herunder nogle stemningsindtryk fra den rolige aften. Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse. - Fotos: Søren Høg Thomsen.

18. februar 2023:
50-års jubilæum for den mere end 325-årige,  festlige maritime tradition med slupsejlads gennem byens gamle gader til Fastelavn

Det er i år 50 år siden, at Ebeltoft Marineforening genoptog den gamle, maritime tradition, der hører/hørte til i søkøbstæder og havnebyer. Og denne "jubilæumssejlads" levede til fulde op til traditiditionerne og var som altid et festligt indslag i bybilledet. Hele "sejlturen" var begunstiget af rigtig flot vejr, sol, "høj himmel" og moderat vind. Omend det var hundekoldt fra morgenstunden. Det fortog sig heldigvis op ad formiddagen. Det gode vejr smittede heldigvis også af på humøret hos de mange folk på gaderne, hvoraf især udefra kommende nysgerrigt spurgte, hvad det her var for noget. Dertil havde raslerne svar på rede hånd: Der var på forhånd, som tidligere, udarbejdet foldere til omdeling, og som fortalte dels om  den  gamle Sluptradition dels om Søspejderne på Mols, som der i år blev samlet ind til.
Hele "sejlturen" forløb planmæssigt og Sluppen kunne lægge til kaj ved Marinestuen uden et eneste havari og uden et eneste "mand overbord".STOR TAK til alle, der kom noget i raslebøsserne og til alle, der sørgede for, at gasterne hverken kom til at lide af skørbug eller dehydrering.
Herunder nogle "snapshots" fanget ved Fregatten Jylland, "Karens Køkken" og Bryggertorvet.
Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse.

26. januar 2023:
Vellykket kammeratskabsaften med godt fremmøde og spændende foredrag

30 medlemmer havde fundet vejen til Marinestuen til årets gførste kammeratskabsaften, der bød på den traditionelle punch, optagelse af 2 nye medlemmer samt et meget spændende powerpoint-foredrag af kommendørkaptajn  Henrik Staunstrup om piratbekæmpelse i Adenbugten. Henrik Staunstrup er læge i forsvaret og var som sådan med "Esbern Snare" på piratjagt i Adenbugten i 2011. Det var meget spændende og "levende" og det vfar "barske sager". vi hørte om og så billeder af. her er nogle fotops fra spændende aftren, fanm get i Han s Skov's fotolinse. Klik på det enkelte foto for at se det i stor størrelse

12. januar 2023:
Kanon-rappert under restaurering
"Tovholder" for Tirsdagstræffet, Flemming Hjorth, skriver :
"......... den nyrenoverede kanonrappert er ved at være klar til maling ...... Godt arbejde, Ole, Tom og Povl Erik..."